Afvissen/visvijver 2009

In het voorjaar 2009 (12maart) heeft Sportvisserij Nederland een onderzoek vericht op onze visvijver. Dit was op verzoek van Sportvisserij Nederland daar zijn benieuwd waren naar groei van de F1 karpertjes die toen zijn uitgezet(21maart 2006). Deze hadden een gewicht van gemiddeld 300 tot 500 gram en er was 500 kilo uitgezet. In de afgelopen jaren is tevens gebleken dat de karpertjes niet gauw door aalscholvers worden gevangen. Aalscholvers, helaas een beschermde diersoort zijn een complete bedreiging voor de visstand in vele wateren in Nederland. Zowel beroeps- als sportvissrij heeft er veel last van. De aalscholver heeft zich de laatste 10 jaar in Nederland vele malen verdubbeld. Het is nu een plaag ook wij hebben er in de wintermaanden veel overlast en schade door deze aalscholvers.


Op 28 november 2006 is er ook een onderzoek gedaan door Sportvisserij Nederland in opdracht van de Gemeente en Altijd Beet en in samen werking met visserijbedrijf Kalkman en Van Wijk. Er werd dan ook met groten netten gevist genaamd zege. De zegen had een lengte van 160 meter en een gestrekte maaswijdte van respectievelijk 24 en 25 mm in de zegenzak, zijn in totaal 5 trekken uitgevoerd.Tevens is er door de medewerkers van Sportvisserij Nederland met een elektro-visapparaat met een vermogen van vijf kW. gevist. Met het elektro aggregaat is circa 560 meter van de oeverlengte bevist.De gevangen vis is direct met beugels overgebracht in teilen en naar de verwerkingsplaats gebracht. Via het filmpje kun je zien hoe dit in zijn werk gaat. Op het moment van het onderzoek is gebleken dat de waterkwaliteit goed is en er een goede visbezetting is ook het zuurstof gehalte was prima op het moment dit onderzoek. Dit laatste is van groot belang daar de zomers wel erg warm zijn de laatste jaren. Daarom willen wij toch een paar pompen laten plaatsen die het water van extra zuurstof kunnen voorzien indien dit nodig is. 


De meeste gevangen f1 karpers tijdens dit onderzoek wegen ca. 3 pond met een enkele uitschieter naar boven en naar onderen. Sportvisserij Nederland gaat naar aanleiding van dit onderzoek bekijken of het zinvol is om andere hengelsportverenigingen, die ook overlast ondervinden van aalscholvers, deze vissen uit te zetten.
Zie ook visuitzetting in het menu daar kunt uw al onze uitzettingen terug vinden.

De pompen zijn geplaatst op woensdag 16 Mei 2007 dit alles was in een paar uur gebeurd.